Mobilnett i verdensklasse
Kjerag-prosjektet er en milliardsatsing på videre utbygging av nasjonalt 5G-nett. Opp mot 3000 av våre basestasjoner skal oppgraderes og 4000 nye rulles ut. Dermed rustes nettet for en kraftig vekst i forbruket.
Kjerag-prosjektet er en milliardsatsing på videre utbygging av nasjonalt 5G-nett. Opp mot 3000 av våre basestasjoner skal oppgraderes og 4000 nye rulles ut. Dermed rustes nettet for en kraftig vekst i forbruket.
Kjerag-prosjektet vil sikre at vi ligger i forkant av kundenes fremtidige behov. ice, som en del av Lyse Tele, er eid av Lyse-konsernet med tilhørighet i Rogaland. Navnet Kjerag kommer derfor fra Kjeragplatået som er det høyeste fjellet i Lysefjorden. Det er en krevende tur som krever god planlegging i forkant, og er nå blitt et symbol på utbyggingsprosjektet.
– Kjerag er en massiv satsing på å bygge dekning og øke kapasiteten i ice sitt mobilnett, forteller Mette Olsen Killingberg, Direktør for Mobil Utbygging.
Gjennom prosjektet skal vi bygge ut nettet med mer kapasitet enn det er behov for i dag, og dermed forbedre nedlastningskapasiteten.
– Det er forventet at både bedriftsmarkedet og privatmarkedet vil ta i bruk flere tjenester som krever lav forsinkelse i nettet. Typiske eksempler er VR/AR og jobbing på farten. Med Kjerag utvikles nettet slik at vi reduserer sjansen for forsinkelser, og det blir enda bedre å bruke slike tjenester, sier Killingberg.
Les også: Slik leder hun utbyggingen
For generell dekning for mobil vil frekvensbåndene 700 og 800MHz være sentrale. De fleste av basestasjonene bygges imidlertid med både 700, 800, 1800 og 2100MHz for å sikre både god dekning og kapasitet. I tillegg vil vi ta i bruk 3,6GHz-båndet på et stort antall basestasjoner for å sikre at nettet er rustet for kraftig vekst i forbruket, og dermed ligge foran kundens behov.
– 5G-dekningen vil vokse kraftig de neste årene. Oppgraderingen av mobilnettet vil også åpne for muligheten til å levere nye produkter som vil sikre enda bedre tjenester både ute- og innendørs, opplyser Killingberg.
Dagens mobilnett fra ice dekker om lag 95 prosent av befolkningen. Der hvor vi ikke har dekning, kjøpes dette fra Telia sitt nett.
– Når Kjerag-prosjektet er fullført, vil ice ha full nasjonal dekning helt uavhengig av Telia, sier Killingberg.
Les også: Dette betyr utbyggingen for din arbeidsplass
Vi er allerede blant de fem prosent beste mobilselskapene i verden når det gjelder pålitelighet og brukeropplevelse.
Ifølge tilstandsrapporten «Norske mobilnett i 2022» fra Centre for Resilient Networks and Applications hadde vi høyest stabilitet og minst nedetid av de norske mobiloperatørene i 2022. Hele 68 prosent av ice-forbindelsene gikk gjennom hele året uten en eneste dag med mer enn ett minutt nedetid. Tilsvarende tall for Telenor og Telia var henholdsvis 65 prosent og 59 prosent.
– Flere ulike målinger viser at ice allerede har et mobilnett i verdensklasse. Kjerag-prosjektet kommer på toppen av et nett som allerede er av svært god kvalitet, fordi samtidig som vi bygger nytt, moderniserer vi også kjernenettet, sier Killingberg.
Kjerag-prosjektet er etablert lokalt flere steder i landet, og har prosjektkontorer både i Bodø, Trondheim, Sandnes og Oslo.
I februar 2024 ble vi kjøpt opp at industrikonsernet Lyse, som eies av 14 norske kommuner, og fikk samtidig grønt lys for en milliardsatsing på nasjonalt 5G-nett. Lyse og ice er begge utfordrere i egne markeder. Lyse var gjennom Altibox først ute med fiberbredbånd til privatmarkedet i Norge, mens vi i ice har oppnådd suverene resultater med utbyggingen av et nasjonalt tredje mobilnett. I dag har vi passert 900.000 mobilkunder, og skal skape Norges råeste 5G-nett.
Fra februar 2024 har vi slått oss sammen med Altibox, store deler av Signal Bredbånd og Lyse Fiber til å være en skikkelig telekom-utfordrer – og er nå blitt til Lyse Tele.
Tårnselskapet AS er etablert for å sørge for en rask og knirkefri utbygging av nettet. 23 bredbåndsselskaper som alle har solid erfaring med utbygging av digital infrastruktur i Altibox-partnerskapet står bak Tårnselskapet.
– Vi er henrykte for at Altibox-partnerne ønsker å bidra i denne storstilte utbyggingen av samfunnskritisk digital infrastruktur. Det er nettopp samarbeidet mellom partnerne som gjør at vi snarest mulig kan tilby Norges raskeste 5G-mobilnett og høyhastighetsbredbånd til alle, sier styreleder i Tårnselskapet og Divisjonsdirektør IT og Teknologi i Lyse Tele, Jan-Erik Hvidsten.