Alt foreldre bør vite om Minecraft. En foreldreguide fra Barnevakten
Robert, redaksjonen
Publisert 07. juni 2021
Minecraft er superpopulært å spille blant barn og unge. Hva bør foreldre vite om det populære «byggespillet» for å gjøre Minecraft tryggere for barna? Barnevakten deler tips og råd.
Populariteten til Minecraft tar ingen ende og spillet nevnes på topplisten blant alle barn mellom 9 og 18 år, ifølge Medietilsynet sine undersøkelser Barn og Medier: 2020. På verdensbasis er det over 126 millioner som spiller Minecraft hver måned.
Hvorfor er spillet blitt så populært? Vi har snakket med app- og spillrådgiver i Barnevakten, Kris Munthe, som forklarer i korte trekk hva Minecraft er - og, ikke minst, hvordan du kan gjøre spillet tryggest mulig for barna.
Barnevakten er en fri og selvstendig ideell stiftelse som formidler fakta og råd om barn, unge og medier.
Barnevaktens arbeid er forankret i FN´s barnekonvensjon og har samme verdigrunnlag som Norske barnehager og skoler. Barnevakten støtter seg til relevant forskning og har bred erfaringsbasert kunnskap gjennom daglig kontakt med barn, unge og voksne.
Målgrupper: Foreldre, barn, unge og voksne som jobber med barn.
Barnevaktens visjon: Barn og unge skal bruke mediene på en trygg og bevisst måte.
Minecraft kan sammenlignes med lek med byggeklosser, men i digitalt format. Det er et byggespill der man kan lage hus, bondegårder, slott, byer og mer. Derfor er det enormt mye rom for fantasi og kreativitet i og med at man kan bygge alt mulig som man kan se for seg.
Det finnes tre måter å spille Minecraft på:
Survival/overlevelse: dette er spenningsdelen av Minecraft der man kan ta skade av omgivelsene. Her må man kjempe mot ville dyr, zombier og edderkopper. I tillegg må man sanke inn ressurser for å bygge, enten det er stein, tre eller mer sjeldne materialer.
Kreativt: her har man en uendelig tilgang til materialer uten å måtte sanke inn ressurser først. Her kan man bygge i egen ro og tempo uten å måtte tenke på farlige ting i omgivelsene.
Servere: her spiller man på nett sammen med hele verden og deltar i forskjellige småspill. Det kan være kreative byggekonkurranser, men også morderleker og kamparenaer der alle slåss mot alle.
– Hva er aldersgrensen på Minecraft?
Minecraft har fått aldersanbefaling 9+ år i App Store (iOS) og 7 år i Google Play (Android). Og spillet er merket 7 år fra PEGI på spillkonsoller og datamaskin. Begrunnelsen i App Store er at spillet inneholder sjelden, mild tegneserievold. Begrunnelsen fra PEGI i Google Play er at spillet inneholder frykt (kan være skummelt) og mild vold.
Man kan bruke våpen som sverd og bueskyttere og dynamitter. Her kan man gå løs på zombier, drager og edderkopper. I tillegg kan man slåss mot andre spillere, og forsvarsløse dyr. Men grafikken er samtidig superenkel, lite realistisk og uten blod og gørr. En del foreldre (og barn) kan likevel reagere på volds- og frykt-tematikken.
– Hvorfor er Minecraft så populært blant barn og unge?
Minecraft er unikt fordi spillet så enkelt, samtidig som du kan gjøre så mye med det. Litt av det samme som å sette en kasse med byggeklosser på stuegulvet, og så kan barna selv bygge det de ønsker med den.
Man går på den måten aldri lei fordi det alltid er noe nytt å bygge eller noe å forbedre i spillet. Lager man et hus, så vil man kanskje legge til en hage eller et lite vann som hører til. Så er det stadig små justeringer og man kan gå inn og ut av hver verden for så å fortsette på det man har bygget.
– Kan jeg som foreldre være med på å spille Minecraft?
Minecraft er kanskje en av de enklere spillene å komme i gang med for “ferske” foreldre som skal tre inn i spillverden. I tillegg så krever det ikke all verden av utstyr annet enn den mobiltelefonen du allerede har. Det er så klart en terskel for voksne å gå over dersom man ikke spiller noe særlig fra før.
Det å prøve å bli med litt, kanskje noen minutter her og der, eller det å sette av en halvtime i helgen – bare for å bli med inn og se det som barna har laget - mer behøver det ikke å være.
– Hvilke plattformer er Minecraft tilgjengelig på?
Minecraft har blitt gjort tilgjengelig på de fleste plattformer. Man kan laste det ned til mobil, nettbrett, spillkonsoller og PC. Kanskje viktigst av alt, så kan barn samarbeide med andre. Det er veldig enkelt å koble seg på andre, og en som spiller på mobil, kan spille sammen med en som har konsoll eller PC for eksempel. Men man må ikke ha dyrt og avansert utstyr for å spille Minecraft.
Trygge innstillinger i Minecraft
– Finnes det innstillinger som gjør det tryggere barna mine?
Man kan sette begrensninger for chat og onlinespilling. Det er i tillegg mulig å lage tryggere verdener fritt for vold og skumle monstre for eksempel. Man bør også huske å sette kjøpsperrer da det er mulig å handle ting i spillet for ekte penger. Lag gjerne avtaler med barna (hvis de skal få lov) om hvor mye og hvor ofte de kan kjøpe innhold i spill.
Slik lager du en fredelig verden i Minecraft uten vold og monstre.
Gå til lag ny verden-menyen
Velg “kreativ” under standard spillmodus
Velg “fredelig” under vanskelighetsgrad
Slå av beskutt av sine egne under verdensinnstillinger
Nå vil spillverden være fri for monstre som angriper deg, og man kan heller ikke angripe medspillere. Det går allikevel fortsatt an å angripe dyr i spillet.
Slik begrenser du online-chat med fremmede.
Man må være logget inn med en Microsoft-bruker for å velge innstillingene under. Foreldre kan gi barna en barnebruker som de administrerer på account.microsoft.com/family/
For å begrense online-chat:
Gå til Xbox.com
Logg inn og velg “Xbox profil” i profilvinduet
Velg innstillinger for personvern
Under innstillingen andre kan kommunisere med tale, tekst eller invitasjoner velg alle, venner eller blokker
For å begrense onlinespilling helt.
Gå til Xbox.com
Logg inn og velg “Xbox profil” i profilvinduet
Velg innstillinger for personvern
Velg tillat eller blokker under innstillingen du kan delta i flerspillerspill
Du kan også begrense venneforespørsler under du kan legge til venner
Blokkerer man flerspillerspill kan ikke barna spille på nett med andre. Når det gjelder dette med venneforespørsler kan man slå av og på denne funksjonen ettersom barna skal legge til nye venner dersom man ønsker mer oversikt.
Rapportere og blokkere andre spillere.
Man kan også rapportere andre spillere som oppfører seg ufint:
Gå til pausemenyen
Trykk på vedkommende brukernavn
Her kan du rapportere spilleren, blokkere eller dempe (skru av for chat fra vedkommende)
I tillegg så er det jo en kjent greie og en utfordring når venner ødelegger det hverandre har bygget i spillet. Den som har opprettet verden kan gi tillatelser til de som kommer på besøk. Og for eksempel velge at disse ikke skal få bruke eksplosiver, bygge, ødelegge og lignende. Man kan også kaste andre ut av spillet – men her er det også et ansvar å ta som “gruppeleder” i et spill – og et ansvar som fort kan misbrukes. Man angir tillatelser til andre spillere ved å trykke på spillernavnet i pausemenyen.