ice bygger et nasjonalt 4G og 5G mobilnett for det moderne Norge som tar sikte på å bli et nullutslippssamfunn. ice støtter samtlige av FNs bærekraftsmål, men peker på følgende fem mål som spesielt relevante for selskapet:
ice er en del av det norske energi og telekomkonsernet Lyse. Lyse AS følger opp Åpenhetsloven på vegne av alle selskapene i konsernet, og ønsker å sikre allmennheten tilgang til informasjon om hvordan vi håndterer grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Les mer om hvordan vi tar samfunnsansvar, og les også ice sin redegjørelse på Lyse-konsernets nettsider.
En del av både løsningen og problemet
Samtidig som ice skal være en del av løsningen er vi også en del av problemet. Vår drift og utbygging har eksempelvis både direkte og indirekte miljøpåvirkning. Det skjer bl.a. gjennom energibruk, bygging av nye mobilmaster og innplassering av basestasjoner på hustak/husvegg. ice produserer ikke egne produkter, men selger eksempelvis mobiltelefoner og annet utstyr produsert av partnere og basestasjonene i mobilnettet er levert av Nokia. Sammen med våre partnere skal vi sikre bærekraftige løsninger, redusere klimautslipp og avfall og gjenvinne utstyr som tas ut av produksjon.
ice har valgt ut tre hovedområder i arbeidet med bærekraft
ice skal tilby godt arbeidsmiljø og være attraktiv arbeidsgiver gjennom…
ice skal sikre klimavennlig drift og ansvarlig forbruk gjennom…
ice skal fremme en etisk og ansvarlig forretningskultur gjennom…
Stråling
De aller fleste brukes trådløs kommunikasjonsteknologi i hverdagen, som sender ut elektromagnetiske bølger (stråling). For ice som bygger ut mobilnett og selger mobiltelefoner er dette temaet også en viktig del av arbeidet med bærekraft.
Forskning viser at elektromagnetisk stråling ikke utgjør en helserisiko, så lenge nivåene er under grenseverdiene. Det er likevel viktig for en mobiloperatør som ice å holde seg oppdatert på den nyeste forskningen og ha god dialog med myndighetene. Aller nyeste forskning og målinger indikerer at eksponeringen av befolkningen for trådløs teknologi er langt under grenseverdiene, og at utbygging av nye mobilnett ikke øker mengden stråling selv om antall basestasjoner øker. Ut fra dagens kunnskap er det ingen grunn til å anta at strålingen påvirker dyre- og plantelivet negativt.
Våre radioplanleggere vurderer nøye hvor antennene skal plasseres for å oppnå best dekning med lavest mulig strålingsnivå. Antennene er normalt plassert høyt i master, på tak eller husvegger for å oppnå lang rekkevidde. På den måten vil også strålenivåene være lave. ice skal alltid være innenfor de retningslinjene og grenseverdiene fastsatt av myndighetene, med god margin. Relevante myndigheter her er Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). DSA og Nkom samarbeider tett med andre lands myndigheter og følger retningslinjer utstedt av internasjonale samarbeidsorganer som Verdens helseorganisasjon (WHO) og Den internasjonale kommisjonen for ikke-ioniserende Strålevern (ICNIRP)